Onze website maakt gebruik van cookies. Door deze te gebruiken gaat u hiermee akkoord. Lees meer Sluiten
0

Blije werknemers, goede werksfeer

Vaak wordt er gedacht dat een loonsverhoging de werknemers dusdanig tevreden stelt dat zij hun werk weer naar behoren uitvoeren. Maar onderzoekers van de Universiteit van Warwick concludeerden uit hun onderzoek dat juist een gevoel van geluk, of tevredenheid, de productiviteit op het werk verhoogt. De onderzoekers deden een reeks experimenten om aan te tonen dat blije werknemers harder werken. Uit de resultaten blijkt dat blije werknemers twaalf procent productiever zijn, terwijl ontevreden werknemers 10% minder productief zijn. Bij een bedrijf als Google, waar veel wordt geïnvesteerd in werknemersondersteuning en werknemerstevredenheid, nam de productiviteit onder tevreden werknemers met 37 procent toe. Onder wetenschappelijk gecontroleerde omstandigheden, moet daar wel bij worden gezegd. Het blijkt overigens dat niet alleen de productiviteit toeneemt, maar dat tegelijkertijd het ziekteverzuim afneemt. Het mes snijdt dus aan twee kanten.

Hoe verhoogt u de werknemerstevredenheid?

Ten eerste kunt u de werknemerstevredenheid stimuleren door goed naar uw werknemers te luisteren. Door te voorzien in de behoeften die de werknemers zelf aangeven, kunt u ervoor zorgen dat u blije medewerkers houdt. Daarnaast zijn er wellicht onuitgesproken stimulansen op uw werk. Deze hebben uw medewerkers zelf waarschijnlijk ook niet door. Heeft u bijvoorbeeld al goed nagedacht over de kleurstellingen van uw kantoor? De kleuren die u gebruikt kunnen grote invloed uitoefenen op de sfeer die er op kantoor heerst. Denk daarbij aan groen, dat het idee van buiten mee naar binnen brengt en dat rust uitstraalt. Ook goed voor een gezond werkmilieu: planten. Planten zorgen niet alleen voor schonere lucht, maar dragen bij aan het ‘buiten naar binnen halen’ idee.

Geel stimuleert de creativiteit

Een andere positieve kleur om in een werkruimte te gebruiken is de kleur geel. U kunt gele verf of accessoires gebruiken om de creativiteit te stimuleren. Naast bijvoorbeeld de wanden in een bepaalde kleur te verven, kunt u er ook voor kiezen om het meubilair aan te passen. Wat denkt u bijvoorbeeld van archiefkasten, die beschikbaar zijn in zo’n beetje alle kleuren van de regenboog? Of een persoonlijk ladeblok dat iedere werknemer naar eigen wens kan uitkiezen op kleur. Een persoonlijk ladeblok zorgt er bovendien voor dat de bureau’s of werkstations iedere dag netjes opgeruimd achtergelaten kunnen worden. Ook dit draagt bij aan de arbeidsproductiviteit.

Gun uw medewerkers hun eigen werkplek

Een eigen werkplek betekent voor uw medewerkers dat ze weten waar hun spullen zijn, dat ze hun werkplek kunnen inrichten zoals zij dit fijn vinden. Gebruik bij vaste werkenplekken bij voorkeur archiefkasten of een persoonlijk ladeblok. Maakt u in uw bedrijf gebruik van flexwerkplekken, dan is het een goed idee om afsluitbare lockerkasten te gebruiken. In verschillende kleuren in te zetten en in het geval van de Cube lockt zo op te bouwen als u zelf wilt.