Onze website maakt gebruik van cookies. Door deze te gebruiken gaat u hiermee akkoord. Lees meer Sluiten
0

De invloed van planten op de productiviteit binnen uw bedrijf

Niet alle bedrijven zijn voorstanders van planten op het werk. Ze kosten geld, nemen ruimte in beslag en ze hebben onderhoud nodig. Maar een minimalistisch ingericht kantoor is niet altijd optimaal ingericht. Uit een studie, die in in 2014 gepubliceerd werd op de website van Journal of Experimental Psychology, blijkt dat er behoorlijk wat voordelen kleven aan een wat groener kantoor, versus een afgeslankte, minimalistische versie. Volgens de onderzoekers is een kantoor zonder afbeeldingen, souvenirs of andere afleidingen de ‘giftigste ruimte’ waar je een mens in kunt plaatsen. De onderzoekers van de Exeter University in Groot-Britannië bestudeerden de relatie tussen kantoorgroen en de productiviteit van de werknemers erin voor een periode van tien jaar. Zij kwamen tot de conclusie dat de werknemers van een minimalistisch ingericht kantoor maar liefst vijftien procent productiever werden wanneer er een paar simpele huiskamerplanten op kantoor werden geplaatst. Dus fleur uw dossierkasten op door er een paar mooie planten op te zetten en vergeet ook uw bureau niet.

Minder stress, minder ziekteverzuim

De onderzoekers, waarvan een deel vanuit Nederland opereerde, onderzochten onder andere een callcenter en een overheidskantoor. Beide kantoren waren spartaans ingericht en er was zelfs veel geld uitgegeven om de kantooromgevingen zo strak mogelijk te maken. Na het introduceren van planten in het kantoor, scoorden de kantoormedewerkers het beter op het gebied van geheugen en standaardtests. Volgens dr. Chris Knight, de leider van het onderzoek, is het belangrijk dat alle werknemers een plant vanaf hun werkplek kunnen zien. De planten zorgen ervoor dat u psychologisch met iets bezig kunt zijn, wat u blijer en productiever maakt. Dat zorgt ervoor dat er minder stress op de werkvloer heerst en dit leidt weer tot minder ziekteverzuim, betere prestaties van individuele werknemers en verbeterde houding op de gehele werkvloer.

Zuivering van de lucht en van het hoofd

Naast de psychologische betrokkenheid zorgen planten er ook voor dat de lucht gezuiverd wordt. Mensen nemen zuurstof op uit de lucht en zetten deze om tot koolstofdioxide. Dit gas is in grote hoeveelheden niet goed voor ons en hoe meer er in de kantoorruimte hangt, hoe meer iedereen elkaars adem aan het filteren is. Natuurlijk kunt u de ramen openzetten en bieden airco’s ook een oplossing, maar planten zijn de natuurlijke filters van koolstofdioxide en nemen dit op om ons vervolgens weer van zuurstof te voorzien. Ze zeggen toch wel eens dat een plant beter groeit als u er tegen praat? In zekere zin is dit waar. Op kantoren wordt veel gepraat en zo kunnen plant en mens elkaar helpen. Daarnaast is het hebben van planten op kantoor natuurlijk ook gewoon gezellig en geeft het een huiselijkere sfeer op het werk. Alle reden dus om te investeren in planten op uw kantoorruimte. De tevredenheid van uw werknemers neemt toe en er wordt op een natuurlijke manier aandacht besteedt aan het welzijn en de gezondheid van iedereen op kantoor.